Get Your Cheapest Hotel Rate Today

15 December 2018

Trip Seoul Korea - Summer 2018


Assalamualaikum semua.

kali ni saya just share tips untuk short trip ke Seoul Korea. Trip ni last minute plan dalam 2 bulan sebelum fly dan time summer pulak tu.. hehehe
Cuaca summer ni sama jer macam kat Malaysia jadi tak payah bawak jaket bagai, just bawak hoodie jer takut sejuk bila malam atau dalam flight.
Seoul ni tourist friendly juga jadi boleh jer pergo sendiri tanpa ikut travel group. Tapi tak sesuai pada warga tua yang tak larat jalan kalau pakai public transport, banyak tangga dan memang kena banyak jalan.

Summary - Trip Seoul, Korea (5 hari , 4 mlm).
Season : Summer 22-28 Celcius.
Trip Type: Budget - Free & Easy

Total Kos : All in termasuk shopping RM1500.00/sorg.

Kos details:
1)Ticket Flight : RM700 Air Asia X (makan, luggage)

2)Hostel : RM326 / per person - Triple room (2 queen 1 , single bed)

3)Transport Total: 39k 
Subway - beli T money kad 4k won + topup 20k won utk 5 hari.

Taxi to Airport masa balik 15k per person.

5)Makan Total : 70k 
Kos makan ni sebenarnya subjective, ikut selera sendiri klu makan luar sila budget at least 10-20k won. 
Kami mmg lunch dan makan malam kat luar. 

6)Sewa Portable wifi : 5.5k won / per person (share 3 org)

**Yang tulis won mmg byr pakai won
**list kat sini yang main saja, tak termasuk kos shopping.

Tips@Note :
1) T Money 
Boleh beli kat vending machine di subway station murah 1k daripada beli kat beli kat 7-11@Convenience store. VM 3k, Con. Store 4k.
Lepas beli kad sila topup berapa yang nak guna.

T Money boleh guna kat bus, subway, taxi & mana² kedai yang ada logo T money.

Boleh pinjam kad ni dgn rakan yang dah p Korea kalau nak lagi jimat. Dia tak expired,just topup boleh guna balik. Jimat 3k hehehe.

2) Aiport ke Central Seoul

Transport paling murah dari airport ke Seoul Central adalah Train - amik yang All Station (bukan tren Xpress tau) boleh pakai T Money. Dlm 53 mins sampai Seoul Station.

Cara kedua paling murah naik bus - Airport Limousine - 15k sehala per/person.
Boleh google utk check jika lalu station dekat hotel anda dan number bas. Perjalanan ke airport dgn bus 1 jam 15 mins.

3)Airport

Airport Incheon Tak ada restoran Halal(klu salah tlg betulkn), so pandai² makan@tapau siap². Bila lepas imigresen dh xde convenient store.

Terminal 1 dan Terminal 2 agak jauh. Pastikan terminal yang betul masa nak balik. Ada free shuttle bus dr T1 ke T2.

Dari Central Seoul ke airport ambil masa 1 jam lebih jadi plan pukul berapa nak gerak bagi mengelakkan lambat sampai airport.

4)Taxi
Taxi Fare :  3k utk 3km pertama ( taxi biasa)
5k utk 3km pertama ( Deluxe/Jumbo Taxi). Boleh pakai T Money untuk bayar fare.

Amik Business kad atau alamat hotel anda sebab nanti mudah nak bagitau mana nak pergi. Diorang kebanyakkan tak tau English.

Jangan naik tourist cab sebab caj dia mahal. Tapi driver tourist cab ni kelebihan dia pandai English.

5) Souvenirs& Brooch
Shopping Souvenir yang murah kat Namdaemun market.




7)Starbuck
Kalau nak beli tumbler starbuck sila beli kat outlet di Seoul Central sebab kat airport limited choice. Beli tumbler dapat free drink boleh redeem on the spot. Kalau nak beli 10 tumbler sila beli awal so hari² boleh redeem free drink tu ☕☕☕ . Jangan risau dia tak guna tumbler yang kita beli tu.

8)ATM Mesin
Rate withdraw duit kat ATM agak mahal, 100k won RM390+RM6 fee. Kalau emergency boleh lah withdraw. Masa ni rate money changer 100k RM373.

Pastikan activate pengeluaran luar negara kat mesin  ATM di Malaysia atau online banking dulu yer.

9)Makan
Kebanyakkan restaurant akan bagi harga pakej jimat untuk lunch(pukul 1-3 petang). Kalau nak jimat sila makan waktu ni. Kat luar kedai akan ada promo board ni. Memang jimat contoh 12k, time promo dalam 6-8k jer.
Nak jimat lagi bawak stok makanan dari Malaysia.

10) Hanbok 
Kalau nak pakai Hanbok sila amik yang boleh masuk Palace boleh jimat entrance fees. Rate sewa ikut jenis baju, sila check dan tanya before sewa.



Summer ☑
Winter ☑


---------+++++----------++++++--------------
Related post link:-

Sewa Wifi @Korea



Changdeoukgong 



Shopping Time!

Myeongdong Shopping Street
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2142769269074661&id=100000248257487



Ewha Woman University Shopping Street
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2137092622975659&id=100000248257487





Namdaemun Market

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2139795166038738&id=100000248257487





Itaewon
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2137520349599553&id=100000248257487


#seoulkoreatrip
#jomtravel
#jomkekorea

Post a Comment